fbpx

Stort hållbarhetstänk bakom nya miljöväggen

Norrläge har hittat en helt ny metod att arbeta efter när väggblock ska byggas – en vinst för både arbetsmiljö, kund och fysisk miljö.

Snickaren Carl Fägerman i husfabriken med vad som ska bli den nya miljöväggen - lättviktsbalk från Masonite Beams och Hunton's träfiberisolering.
Snickaren Carl Fägerman i husfabriken med vad som ska bli den nya miljöväggen
– lättviktsbalk från Masonite Beams och Hunton’s träfiberisolering.
Ville förbättra arbetsmiljön i fabriken

Det hela började med att vi ville förbättra arbetsmiljön i husfabriken för våra snickare. Det vi gjort är att vi hittat en helt ny metod att bygga och isolera väggblock som både förbättrar arbetsmiljön, optimerar hustransporter och ökar boyta för kunden. 

Nya miljöväggen ger tystare hus, större boyta och bättre arbetsmiljö

Genom ett nytt samarbete där man använder Masonite Beam’s väggsystem med lättregel och Hunton’sträfiberisolering har Norrläge tagit fram en egen metod att bygga smidiga väggar. Väggblocken byggs samman av smidiga lättbalkssytem som ersätter de tidigare traditionella träreglarna. När väggblocken sedan ska isoleras så sprutas träfiber in i väggblocken. Väggarna blir lättare och smidigare att hantera och har samma isoleringsförmåga jämfört med de tidigare tjocka väggarna. Arbetet med att hantera den tidigare traditionella isoleringen som ofta kliade, krävde munskydd gjorde den allmänt otrevlig att arbeta med. 

Nytt isoleringsmaterial ger stora hälsofördelar och väggar som andas

Att arbeta med träfiber som isoleringsmaterial ger en stora hälsofördelar. Träfiberisolering avger inte några farliga ämnen, är bekväm att arbeta med då man inte är lika beroende av att använda handskar som vid hantering av traditionell isolering. Med den nya isoleringsmetoden använder man en s.k. diffusionsöppen duk istället för plastfolie. Det gör att väggen andas och man får ett bättre inneklimat. Isoleringen binder även Co2 under hela husets livslängd vilket ger en positiv påverkan för naturen.

Fördelarna är många – lättbalkens profil ger minskade köldbryggor, ger ett säkrare tätskikt och gör att byggytan minskar i fabriken och möjliggör större boyta för kunden som dessutom får ett tystare hus. Tillsammans med lättbalkskonstruktionen och träfiberisoleringen blir väggarna en alldeles unik produkt både ur miljö och hållbarhetssynpunkt men även ur en tidsaspekt.

– Vi ville hitta en bättre arbetsmiljö för våra snickare – att komma bort från den traditionella isoleringen som är allmänt otrevlig att ha göra med. Att arbeta med träfiber gör det hela både smidigare och snabbare, säger Johan Ekström som är en av grundarna till Norrläge.

Den nya miljöväggen är tunnare har samma isoleringsförmåga samtidigt som man minskar antalet tunga lyft.- Våra nya miljöväggar blir en jättefin produkt som är lätt att arbeta med för killarna och tjejerna i fabriken, vilket minskar antalet tunga lyft. Idag kan vi göra en vägg som har ett motsvarande isoleringsförmåga som vi jobbat med tidigare, fast den är tunnare. När vi ska frakta väggblocken betyder det också att vi får med mer material i våra transporter. Ett stort hållbarhetstänk, fortsätter Johan Ekström

Mer info om materialen:

Balksystemen:

https://www.masonitebeams.se

Träfiberisoleringen:

https://hunton.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *