fbpx

Tips & råd

Från oss på Norrläge

VÄLJA PANEL

Konsten att välja rätt Panel

Konsten att välja rätt panel till sitt hus beror på tycke och smak och vilken stil man vill ha på sitt hus.

Stående panel: En vanlig panel om man tänkt bygga i ladhus-stilen. Panelen ger ett minimalistiskt uttryck. En stående panel får huset att verka smalare och högre till intrycket.

Liggande panel: En liggande slät panel passar bra till en nordisk stil med högt till tak, raka linjer, stora fönster och öppna umgängesytor. Vill man så kan man kombinera den liggande med den stående panelen för att skapa mer liv i fasaden.

Stående lockpanel: En klassiker som många nordiska trähus har, ett traditionellt val som ger ett lite tyngre intryck.

Stående lockläkt: Lockläktspanel var tidstypisk för 1910-talet och hittas oftast på sekelskiftesvillor. Fram till 70-talet var det en vanlig panel på de flesta hus, därefter skedde ett trendbrott då lockpanelen tog över.

YTTERTAK

Olika slags Yttertak

Att taket ska vara funktionellt och prisvärt känns som en given parameter, men rent utseendemässigt spelar det faktiskt rätt stor roll vilken typ av tak man väljer till sitt hus. Det är kanske inte det första man tänker på, men vilket tak ni väljer avgör husets helhetsintryck.

Plåttak är det vanligaste valet av tak – ett väldigt hållbart alternativ som med fördel kan byggas på en mängd olika sätt. Plåttak finns bland annat som enkupig profil vilket ger ett mer klassiskt utseende, eller klicktak som ger ett stilrent utseende som passar de
flesta byggnader.

I övrigt väljs betongpannor som kanske är lite vanligare söderut eller papptak om husets taklutning är mindre än 10 grader.

SAMARBETSPARTNERS

Hög kvalitet i allt vi levererar

För oss på Norrläge är det viktigt att hålla en hög kvalitet i allt vi levererar under hela husresans gång. Vi har därför med noga omsorg valt våra samarbetspartners som våra kunder får träffa. Med hjälp av deras och vår kunskap får ni värdefulla tips, råd och hjälp när ni ska göra viktiga val till huset.

FÖNSTER

Att tänka på när man väljer Fönster

Hos vår fönsterleverantör designar ni själva era fönster. Här kan ni fundera hur ni vill ha fönstrets utformning. Valen påverkar både utseende och ljusinsläpp.

Här är några av frågorna ni behöver ta ställning till:

  • Underhållsfria fönster med aluminiumutsida eller trä?
  • Ska fönstret ha spröjs?
  • Vilken kulör ska fönstren vara?
  • Ska de vara fasta eller öppningsbara?
  • Kanske vill ni lägga till solskyddsglas på vissa fönster, eller så kanske ni kommer ha ett badrumsfönster som behöver vara frostat.

Tips: Fasta fönster är betydligt billigare än öppningsbara, dessutom släpper de in mer ljus och ger en tystare omgivning. Om man har ett hus på två plan föredrar många öppningsbara fönster på övre plan så att det smidigt går att putsa dom.

UTEMILJÖ

Utemiljön är minst lika Viktig

Det kan vara smart att fundera över framtida planer om ni t.ex. tänkt installera ett Spa-bad i trädgården eller andra om- och tillbyggnationer som bastu, Attefallshus, förråd, garage eller stolpbelysning i trädgården. Vet ni med er att ni kommer att planera för något av detta redan nu så kan elektrikern förbereda med elrör från själva elcentralen till utsidan av huset när husbygget är igång.

Fundera även över i vilket läge ni ska bygga altan och uteplats. Hur ska trädgården se ut, upplevas och kännas? Vilka växter trivs i norr- respektive söderläge? Vilka fruktträd, buskar och blommor ska finnas? Höga, låga, perenner? Kanske finns det intresse för odling och växthus?

FAQ

Vanliga Frågor

TIPS & RÅD

Ladda hem vår tidning!

Ta del av vår fullspäckade hustidning, fylld med tips & råd. Här hittar du även mer information om husresan, hur processen går till samt spännande reportage. 

Meny

Ladda hem vår tidning!

Ta del av vår fullspäckade hustidning, fylld med tips & råd. Här hittar du även mer information om vår husresa och hur processen går till. 

Ladda hem vår bok om husresan!