fbpx

Nyheter

Smarta och hållbara hus med låg klimatpåverkan

Att bygga hållbart är en självklarhet för oss på Norrläge. Därför ser vi till att ständigt ligga i framkant när det kommer till morgondagens material och byggsystem.

Med Masonite Beams högkvalitativa och kostnadseffektiva lättbalkar i trä, från norra Sveriges skogar, ser vi till att underlätta arbetet för våra snickare samtidigt som vi minskar spill, transporter och kan erbjuda våra kunder framtidens bostad.

Montage av lättbalk i vår husfabrik i Boden

Trä är ett slitstarkt material som använts till byggen av bostäder i hundratals år. Masonite Beams träbaserade lättbalkar är minst lika tåliga men använder hela 47 procent mindre råvara i jämförelse med traditionella stommar. Råvaran är dessutom spårbarhetscertifierad enligt miljömärkningarna SundaHus, BASTA med flera.

På Norrläge använder vi Masonite Beams vid alla byggen av villor, parhus och radhus. Det innebär att stommen består av lättbalk i bjälklag, vägg och i vissa fall även tak. Redan under skisstadiet samarbetar vi med deras konstruktörer för att tillsammans ta fram hållbara och smarta lösningar för framtidens bostäder.

– Vi vill vara med i utveckligen av en mer hållbar husbransch. Både genom att förbättra arbetsmiljön för våra anställda samtidigt som vi ser till att våra kunder har en förstklassig husresa från start till mål. Vi upplever att allt fler värdesätter hållbarhet och byggen med en låg miljöpåverkan. Det känns helt rätt och ligger precis i linje med vårt miljötänkt! säger Johan Ekström, Delägare Norrläge.

Hållbara hus Norrläge
En av Norrläges nya villor i Sävast

Fördelarna med Masonite Beams är många

Skärpta miljökrav och stigande elpriser gör det allt viktigare att välja byggmaterial som är miljövänliga och energisnåla. Masonite Beams lättbalkar är unika ur flera perspektiv, exempelvis kan upp till 80 procent av trädets volym nyttjas vid tillverkningen. Balkens I-profil gör även köldbryggorna små och värmeförlusten minskar samtidigt som mindre råmaterial behövs jämfört med traditionell träregel. Det i sig leder till lägre energikostnader och därmed lägre boendekostnad.

Andra produktfördelar med Masonite Beams lättbalkar är:

Lätta och långa

Balkens låga vikt ger fördelar som lägre transportkostnader, snabbare montage och mindre behov av större maskiner och kranar på byggplatsen. Dessutom har Masonite Beams lättbalkar standardlängder upp till 12 meter, med möjlighet till 18 meter vilket underlättar bygget.

Starkt och formstabilt

Virket från Masonite Beams är noga utvalt för att ge bästa styrka och kvalitet. Det innebär att balkarna är formstabila och inte vrider sig med tiden. Alltså inget knarrande golv eller otätheter som kan leda till kostsamma efterjusteringar.

Enkel håltagning

Det går snabbt och enkelt att göra hål i lättbalkens skiva vilket sparar tid och pengar vid installation av exempelvis el och ventilation. Balken kan även levereras med förborrade hål.

Kundanpassat

Lättbalkarna kan beställas specialanpassade för respektive projekt baserat på längd, snedkapning, isolering, håltagning m.m. Det är vad vi kallar ett smart byggsystem.

Den låga vikten, goda bärförmåga och formstabilitet bidrar till ett effektivare bygge på plats men även i husfabriken i Boden.

Masonite Beams presenterar Framtidens byggsystem

Europas största fabrik av lättbalk

Masonite Beams har producerat lättbalk i över 40 år och är idag 75 anställda i Sverige. Fabriken i Västerbotten, som i dagsläget är Europas största, producerar årligen cirka 5 miljoner löpmeter (vilket motsvarar ungefär 5 000 villor per år). Företaget exporterar produkten till över tio länder, bland annat Frankrike, Norge och England.

Hållbarhet och miljöfrågor är en viktig del av Masonite Beams verksamhet och de satsar ständigt på innovation och vidareutveckling. IVL Svenska Miljöinstitutets LCA-rapport visar att Masonite Beams byggsystem har lägst klimatpåverkan vid bygge av flerfamiljshus. Läs mer om studien här

Masonite Beams lättbalksritningar

Drömmer du om att bygga hus?

Kontakta oss på Norrläge.

LIKNANDE NYHETER

DELA

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin
Dela via e-post

Meny

Ladda hem vår tidning!

Ta del av vår fullspäckade hustidning, fylld med tips & råd. Här hittar du även mer information om vår husresa och hur processen går till. 

Ladda hem vår bok om husresan!