fbpx

Nyheter

Möt Pernilla Oja

Pernilla har mångårig erfarenhet inom branschen. Hon har alltid varit intresserad av att rita hus och att arbeta med planritningar och konstruktion.

Vad gör man som husritare/konstruktör inom husbyggarbranschen?

Man jobbar med framtagande av konstruktionsritningar och beställningsunderlag till villaproduktion. Varje hus är unikt så det gäller att ha ett byggtekniskt kunnande då man bland annat samordnar konstruktionen för tak och väggar samt tar fram tillverkningsritningar och montageplaner.

När kunden har gjort alla val så som takplåt, fönsterfärg, panel, bestämt planritning etc. så börjar jag processen med att bygga upp en 3D-modell av huset. Modellen renderas även för att fungera i VR. På Norrläge gör vi en VR-visning med kunderna innan grunden gjuts där dom får en känsla över hur deras hus kommer se ut, samt en chans att göra mindre justeringar innan bygget påbörjas. När justeringarna är klara lägger vi in all konstruktion i 3D-modellen så som reglar och takstolar, sedan tas ritningarna fram.

Funderade du någonsin på något annat yrke?

Jag gick frisörskolan på gymnasiet men har alltid varit intresserad av husbygge. Sen jag kan minnas har jag gillat att rita hus och att arbeta med planritningar. Jag sökte in på Byggteknik på Växjö Universitet — en treårig universitetsutbildning. Efter studierna blev jag kvar i Växjö i sju år till, där jag arbetade på en husfabrik, för att senare flytta tillbaka till Luleå efter en jorden runt-resa som varade ett halvår.

Vad är det roligaste med yrket?

Det är som att spela The Sims hela dagarna, jag älskar The Sims! Det är kul att tekniken fortsätter att utvecklas och blir bättre och bättre. När jag började så gjorde vi allt i 2D medan vi nu bygger upp modellerna i 3D samt har möjlighet att se allt genom VR-glasögon. Jag gillar även att utveckla detaljer tillsammans med snickarna och komma på nya idéer. Sen är det självklart kul att få hjälpa personer att förverkliga deras visioner se det färdiga resultatet när huset har byggts.

Vad uppskattar du mest hos Norrläge?

Alla hus Norrläge bygger är väldigt olika varandra, det är kul med variation! Jag gillar även att det är ett mindre företag och att man har flexibilitet.

Pernilla Oja

Dina bästa tips till alla som går i husbyggartankar?

  • Att höja taket 1-2 decimeter skapar betydligt mer rymd.
  • Torkskåp är livets guld! Jag rekommenderar att göra utrymme för ett torkskåp i tvättstugan.
  • Fokusera först på läget och planlösningen. Se till planlösningen i princip är klar innan man sätter igång med att skissa på utsidan av huset.
  • Inget är rätt eller fel, vi har alla olika behov och det viktigaste är att man själv är nöjd med sitt hus.
  • Planera för framtiden om det är tänkt att bo i huset en längre tid. Kanske kan ett förråd eller en walk-in closet förvandlas till ett till badrum eller extra sovrum längre fram i tiden om familjen växer.
  • Tänk på kvällssolen! Många tänker att altanen bör stå i söder, men samtidigt kan det vara viktigare att få kvällssol på altanen istället för sol kring lunchtid om man måste välja. Ofta är folk på jobbet eller ute och gör andra saker mitt på dagen och då är det trevligt att kunna fånga solen mot kvällen då det är dags att tända grillen.
  • Följ hashtags på Instagram, exempelvis #planlösning. Eller sök på andra hashtags för sådant man letar inspiration kring!

LIKNANDE NYHETER

DELA

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin
Dela via e-post

Meny

Ladda hem vår tidning!

Ta del av vår fullspäckade hustidning, fylld med tips & råd. Här hittar du även mer information om vår husresa och hur processen går till. 

Ladda hem vår bok om husresan!