fbpx

Husresor

”Bygger man nytt får man det som man vill på en gång”

Sandra och Björn bygger ett modernt 2-planshus på Regnbågsvägen i Sävast. Huset har en boyta på 190 kvm, 4 sovrum, vardagsrum och kök och en härlig solterass på 25 kvm. I familjen finns också Lykke, 8 år och Folke, 1 år.

Familjen har valt en helhetslösning, Norrläges huspaket Total, en leverans där allt material och arbete ingår från start till mål. Ett val som familjen känner sig väldigt nöjda med:

– Vi jobbar heltid båda två och har småbarn, det känns otroligt skönt för oss att ha en helhetslösning och att det är proffs bygger vårt hus.

Husdrömmarna började spira på allvar för några år sedan. Sandra och Björn åkte runt och kikade på hus som låg ute till försäljning i Sunderbyn och i områden som låg hyfsat nära Sävast. Det som har varit viktigast för familjen är närheten till skola och förskola. Efter att familjen åkt runt och tittat på väldigt många hus var det slutligen priset som avgjorde att de valde att bygga nytt istället för att köpa ett befintligt hus på marknaden.

– Vi har kollat ganska mycket på hus. Ser man på huspriserna idag och tar i beaktning att man också vill anpassa huset efter sina behov, kanske också renovera, så blir prislappen lika mycket eller kanske t.o.m. mer än att bygga nytt. Då får man som man vill ha det på en gång, dessutom möjlighet att välja både läge och hur man vill utforma sitt hus och sin utemiljö, säger Sandra.

– Helt plötsligt är man uppe i samma summor eller kanske dyrare. Man lever en gång och förhoppningsvis kommer vi att bo i huset ganska länge. Nu har vi tillfälle och möjlighet. Vi uppskattar verkligen läget och områdena i Sävast. Ju mer man går o upptäcker området desto finare blir det.

Vad har störst betydelse för er när man ska köpa hus? 


– Det viktigaste är att man känner förtroende och att det känns proffsigt och seriöst. Viktigt är också att man kan föra en dialog tillsammans. Vi är helt vanliga ”Svenssons” som inte har så stor kunskap inom byggande, så möjligheten och transparensen att kunna bolla olika funderingar, högt som lågt, känns väldigt viktigt för oss. 

Hur kom det sig att ni valde Norrläge?

– Vi valde faktiskt Norrläge på en gång och har inte tagit kontakt med något annat husföretag. För oss kändes det så bra från start och allt föll sig så naturligt att vi inte ville ta kontakt med någon annan. Gabriel på Norrläge hjälpte oss att både hitta tomt och hitta rätt planlösning som passade våra behov. Allt flöt på så naturligt och kändes så bra.

Går bygget som planerat?

– Ja, vi har inte fått till oss något annat. Pandemin har gjort att det blivit något längre leveranstider på exempelvis klinker och kakel. Annars har allt flutit på fint.

Har ni stött på några hinder och i så fall, hur har det löst sig?

– Vi har inte stött på några hinder. Vi har fört en kontinuerlig dialog om hur vi vill ha det eller när vi behövt tänka om, te.x. småsaker som vilket glanstal som viss färg ska ha, men allt har löst sig på ett smidigt sätt.

Har det tillkommit några överraskande kostnader?

– Det handlar om våra egna tillval som vi har varit medvetna om redan innan. Vissa ”uppskattade” priser har varit gamla uppgifter – vill man ha stenkoll och vara på den säkra sidan, så måste man kolla upp den exakta kostnaden för exempelvis kommunens avgift av sopor, inkoppling av vatten, el, o.s.v. 

Är det något som förvånat er under resans gång? 

– Ja, det är hur snabbt det har gått. Eftersom man aldrig tidigare byggt hus så var det väldigt imponerande att se hur snabbt det går när de reser ens hus. Även plattan och gjutningen.

Kan även tillägga hur förvånad man blir över ens egna beslutsförmåga – hur många gånger man själv kan ändra sig och när det väl kommer till kritan och ska beslutas och tänkt – Nä, nu kör vi. I den processen har alla som vi haft att göra med i beslut kring kök, badrum, tvättstuga och färgsättning varit helt fantastiska. Även om man skickat en miljon mejl har man aldrig upplevts att man är jobbig. Det är ju en stor investering och det är jätteviktigt att man känner så.

Sandra, Folke och Björn ute på solterassen.

Har ni velat ändra på något och har ni i så fall fått gehör? 

– Nej, vi har inte velat ändra på något. Vi är supernöjda!

Något ni vill dela med er till andra som går i byggtankar?

– Tänk igenom allt flera varv vad ni är ute efter. Tänk igenom planlösningen och tänk till en extra gång. Fundera genom var man placerar elcentralen och andra smarta ellösningar. Tänk på att ”standard” är absolut ”standard,” även om man har en budget, så tillkommer det mer än vad man tror. Tänk på att avsätta mer än vad ni tror till tomten. Så fort du gör ett litet tillval, som exempelvis en annan kran, så tillkommer en extra kostnad. I slutändan kan det dra iväg, det blir många bäckar små.

Vad tycker ni har varit det bästa i er resa med Norrläge hittills?

– Det bästa har varit det personliga, ärligheten och deras kunskap. Det har känts personligt från start och att vi kunnat ställa vilken fråga som helst, utan att det skulle ha upplevts som en ”dum” fråga. Sedan om vi ändrat oss eller strukit något i sista sekund, så har de alltid kommit på en lösning till vår fördel, som passat oss.  De har alltid försökt möta upp våra önskemål och försökt lösa allt på bästa sätt för oss.

När flyttar ni in?


– Vi har inte bestämt något datum ännu. Det vi vet nu är att slutbesiktningen sker i vecka 20. Under de sista byggveckorna kommer vi att bo i vår sommarstuga, det blir spännande! 

Huset sett från baksidan, här får man en känsla av solterassens storlek.

Husfakta 

  • Storlek: Byggyta 124,7 kvm. Boyta ca 190 kvm
  • Panel: Stående tätspont i 3 olika bredder 
  • Kulör: Järnvitriol
  • Hustyp: 2-plans
  • Antal rum: 4 sovrum, 2st klk, 2 st bad, kök, vardagsrum,
    solterrass 25 kvm
  • Byggtid: 6 månader 

Följ gärna deras husresa på instagramkontot @villa.i.norr

Meny

Ladda hem vår tidning!

Ta del av vår fullspäckade hustidning, fylld med tips & råd. Här hittar du även mer information om vår husresa och hur processen går till. 

Ladda hem vår bok om husresan!