fbpx

Husresor

Vinkelhuset med älvläge

Hemma hos familjen Sammeli Jonsson på Solskensvägen 

Ica-handlarna Maria och Jimmy var några av våra första kunder. Nu har familjen Sammeli Jonsson hunnit bo drygt ett år i sitt nybyggda vinkelhus på Solskensvägen i Sävast, ett läge de länge letat efter med närhet till både skog och vatten. Huset har en härlig atmosfär med en öppen planlösning och en rad smarta lösningar. Bland annat så har tonårssönerna Albin och Wilmer en alldeles egen avdelning i huset med ett eget vardagsrum mellan sina rum och en fiffig skjutdörr strax utanför som fixar avskildheten när det är kompishäng i huset.

Hur känns det nu när ni bott ett år i huset?

Det känns jättebra. Vi trivs fantastiskt bra. Det hade inte kunnat bli bättre. Vi kanske inte riktigt hunnit med allt vi tänkt göra i sommar, mycket på grund av den sommarvärme vi hade, man orkade helt enkelt inte arbeta fysiskt. Däremot i höst ska vi bygga en till altan på ca 50 kvm där vi kommer att ha plats för bl.a. spabad och utedusch. 

Men vi är verkligen jättenöjda. Vi visste redan från start hur vi ville ha det. Redan i ett tidigt skede när vi satt med husritningarna tänkte vi på detaljer som exempelvis hur och var vi ville ha eluttagen. I köket ville vi ha utsikt mot älven och därför valde vi en häll med fläktutsug så att inte en stor fläktkåpa skulle skymma utsikten. 

Skulle ni ha gjort något annorlunda, eller tänkt på något annat sätt?

Möjligtvis att vi kanske skulle valt en högerhängd dörr till toaletten mellan vårt sovrum och gästrummet, men vi tänkte på enkelheten för gästerna och ville därför att dörren skulle öppnas mot gästrummet. Nu i efterhand kanske vi skulle ha hängt den med öppning mot sovrummet istället.

Sedan kanske vi skulle ha satt in fler fönsterspotlights i vardagsrumsfönstren. Det är något som är svårt att komplettera i efterhand, men vi löser det med andra ljuskällor.

Hur känns utemiljön – hur går planerna där?

När det gäller tomten och utemiljön tog vi hjälp av Blad i Norr som ritat upp ett förslag på hur vi kan utforma utemiljön. Däremot råder det stor brist på växter, buskar och träd ute i handeln, mycket beror på pandemin och att folk som vistats hemma har lagt mycket pengar på sin hemmiljö.

Nu under hösten kommer vi att lägga en hel del tid på att fixa utemiljön. Närmast i tid blir att bygga altan. I slänten har vi tänkt oss en stensättning av något slag, kanske natursten eller en mur. Vi tänker oss också några körsbärs- och plommonträd och marktäckande växter med belysning. Så småningom blir det även ett utekök intill altanen som också blir ett slags insynsskydd.

Har ni några favoritplatser, vad är husets bästa ställe?

Det är våra sociala ytor – köket och vardagsrummet. Det är utan tvekan våra favoritplatser, men så klart också uteplatsen och på sikt blir inglasningen en fin förlängning av våra öppna sociala ytor inomhus. Vårt uterum är helt underbart, här sitter vi tidiga morgnar och äter frukost och även långt in på kvällarna, där blir man sittande länge. Värme-taklampan fungerar nästan som en lägereld, hög mysfaktor där.

För våra killar är favoritplatserna deras rum och deras alldeles egna vardagsrum mellan killarnas rum. Vi har en infälld skjutdörr mellan deras vardagsrum och vår hall som de kan dra igen när de har spelkvällar med kompisar och vill hänga för sig själva. 

Meny

Ladda hem vår tidning!

Ta del av vår fullspäckade hustidning, fylld med tips & råd. Här hittar du även mer information om vår husresa och hur processen går till. 

Ladda hem vår bok om husresan!