Johanna, Jonas, Gustav och Agnes har gjort både renoveringsresan och testat på olika boendeformer i bl.a. hus, lägenhet och radhus. Det var en längtan att skapa något helt nytt, från scratch, baserat på familjens behov som var själva drivkraften bakom familjens nybyggda drömhus.
Tonårsfamiljen från Sävast vet vad som funkar för dem. Till sitt nya hus tar de med sig sina bästa idéer från tidigare hus- och lägenhetsrenoveringar, samtidigt som de lagt till funktioner som de saknat. Med två tonåringar i huset vill de skapa ett hem som ska passa dem också, utifrån deras behov.
– Vi bygger ett hus för oss och våra barn – för att de ska vilja vara hemma med oss, säger Jonas med ett skratt.
På en sluttande tomt mot Bodån i bostadsområdet Sanden bygger Norrläge en arkitektritad enplansvilla till familjen Hedberg Schmidt. I den 24 meter breda huskroppen ryms även ett garage. På grund av den sluttande tomten så har huset en invändig nivåskillnad mellan husets olika funktioner, såsom vardagsrum och kök. På baksidan byggs även en 160 kvm stor altan i flera olika etage för att följa den sluttande tomten. Huset, som restes i mars, håller just nu på att färdigställas invändigt. Slutbesiktning sker i slutet av juli och därefter siktar familjen på att flytta in. Samtidigt på baksidan av huset förbereds marken för kommande altaner och uteplatser.
Att bygga ett enplanshus på en sluttande tomt
Bostadsområdet Sanden i centrala Boden fångade familjens intresse. Ett lugnt och centralt område som familjen spanat på under en tid. När Bodens kommun 2017 släppte två tomter, byggdes den ena tomten rätt snabbt och den andra tomten bokades men blev inte bebyggd. När pandemin blossade upp förra våren blev tomten åter tillgänglig och familjen slog till direkt.
Att tomten sluttar ner mot Bodån, var en utmaning i sig eftersom Johanna och Jonas hade bestämt att de i grunden ville bygga ett enplanshus. De hade en ganska klar bild av hur huset skulle se ut och vilka funktioner huset skulle ha. Själva utmaningen låg i att hitta en bra planlösning med alla funktionerna, och ett enplanshus på en sluttande tomt. Lösningen blev att bygga in en nivåskillnad inuti huset i form av två trappsteg mellan vardagsrummet och köket.
En bok med blanka blad fick samla familjens alla byggidéer
Att kataloghusen inte var av intresse förstod de rätt tidigt. De gillade istället idén att arbeta med en arkitekt. Innan de tog kontakt med arkitektbyråerna så skaffade de sig en bok och skrev ner precis alla sina tankar och husidéer. Boken blev en slags mood-board av idéer, inspiration och viktiga funktioner och detaljer som de ville att huset skulle ha. Med bild och text gick de genom rum för rum och tog därefter kontakt med ett par arkitektbyråer. Valet föll på arkitekterna, Nordmark & Nordmark. De var själva väldigt delaktiga i processen och tillsammans med arkitekten Josefina Nordmark tog de fram en skiss av huset.
Norrläge levererade en helhetsbild
Med en färdig skiss över huset tog de kontakt med ett flertal olika husbyggare. Och varför valet föll just på Norrläge förklarar Johanna och Jonas så här:
– Vårt hus har många vinklar och vrår, ett hus i sin enklaste form har fyra hörn, vårt har 14 hörn och långt sluttande tak med som längst 14 meter långa takplåtar. Det ställer lite extra krav på byggaren. Anledningen att det blev Norrläge var att de aldrig såg detta som ett problem, snarare att de var extra taggade. Det kändes som en förutsättning för oss.
– Flexibiliteten, tydligheten och den lokala förankringen var en av de viktigaste delarna varför vi valde Norrläge. Vi har en speciell tomt, speciell gjutning och ett speciellt hus där de tog hela ansvaret, det kändes bra.
Jonas och Johanna skickar även med en uppmaning till andra i husbyggartankar:
– För att förstå offerter och kunna jämföra rätt saker med varandra behöver man ställa frågan till fler byggare. Inte minst för att få en uppfattning om prislägena och att förstå vad som ingår i offerterna, att kunna jämföra rätt saker.
– Ta även reda på kostnader för bygglov, inskrivningsavgifter till Lantmäteri och anslutningsavgifter för el och fjärrvärme. Det tänker man inte på när man frågar vad huset kostar, fortsätter Johanna och Jonas.
Fick svindel av VR-visningen
Paret hade tillsammans med arkitekten sett 3D-simuleringar av huset och ritningarna, men aldrig upplevt något liknande som VR-visningen, första gången de fick kliva in och uppleva huset med VR-glasögon.
– Vi hade aldrig tidigare sett något liknande. Att uppleva och känna på huset och rummen var helt otroligt. Jag råkade, av misstag, ställa mig på köksön och fick svindel, det kändes som jag skulle ramla! säger Johanna.
Johanna & Jonas bästa husbyggartips:
- Skriv ner alla era tankar och alla idéer. Skaffa gärna en bok där ni samlar alla era idéer.
- Gör en behovsanalys – vad behöver ni & vad behöver ni inte.
- Ta gärna hjälp av en arkitekt, den kostnad en arkitekt tar kan ni få igen i mer huskvadrat. Sen får man inte glömma att Norrläge har fantastisk erfarenhet och kan komma med bra lösningar.
- Tro inte att ni kan bygga ett hus som passar livet ut, utan bygg ett hus som kan passa över tid, och att man sedan kan göra justeringar.
- Tänk efter – initialt kanske man lockas av superöppna ytor, när det sedan är barnkalas och full fart i huset med en öronbedövande ljudnivå börjar man kanske ångra sig.
– Vi är verkligen supernöjda. Det som varit påtagligt med Norrläge var att vi fick en genomgående känsla av att alla bryr sig. Oavsett om vi tittat in i fabriken medan de byggde blocken, mött hantverkarna i huset eller när delägarna svänger förbi och kollar till bygget. De sprider alla en positiv och genuin känsla. Dom har alla varit superduktiga och härliga, det vill vi lyfta, avslutar Johanna och Jonas.
Husfakta
Plats: Sanden, centrala Boden
Hustyp: Modern arkitektritad 1-plansvilla
Kvadrat boyta: 152,8 kvm inkl garage på 29,3 kvm
Typ av panel: Gavlar och framsida 95+120+145 mm, ribb 38 x 38 mm.
Baksida och nisch framtill i slätspont 120 mm
Kulör Panel: Svart slamfärg
Antal rum: 3 sovrum, samtliga med egen klk, vardagsrum samt ett eget TV rum i tonårsdelen, kök med inbyggt dolt skafferi (som man kan gå in i)
Byggtid: Grunden gjordes hösten 2020, husmontage vecka 10
Inflyttning: Juli vecka 29
Huset på Instagram:
Fler husglimtar finns på deras huskonto på instagram under namnet @villahedberg