fbpx

Husresor

Familjen Skotercross bygger hus!

Världsmästarparet i Skotercross, Elina & Petter, var helt klara med att de skulle bygga nytt på ett läge där de kunde vara lite för sig själva. På Högheden strax utanför Älvsbyn bygger vi deras drömkåk.

Hur såg vägen mot ert drömhus ut – hur gick era tankar och drömmar?

Vi var helt klara med att vi skulle bygga nytt – det visste hela tiden eftersom vi har varken kunskap eller intresse av att renovera ett gammalt hus. Sedan ville vi bo lite för oss själva en bit utanför samhället. Vi hade spanat in läget och tomten här på Högheden under en längre tid. Vi hade tagit kontakt med markägaren och påbörjat förhandlingar om köp, men under den tiden gick markägaren bort och tomten ärvdes av sönerna. Tomtköpet blev klart för ganska precis ett år sedan, men det tog lite tid innan de kände sig redo att sälja tomten vidare till oss.

Vad tycker ni spelar störst roll när man står inför ett nyhusköp och ska välja husfabrikör? Vad har störst betydelse för er?

En kombination av kunskap, förtroende och personkemi. Det ska kännas naturligt och enkelt och man ska känna att man förstår varandra. Priset spelar ju stor roll men det viktigaste är ändå att kemin känns rätt från början och att både köpare och säljare förstår varandra och att det finns ett förtroende mellan båda parter.

Hur kom det sig att ni valde Norrläge?

Det var en släkting till Elina som kände Johan och tipsade oss om Norrläge. Vi kontaktade både Norrläge och åkte också runt och träffade andra husbyggaraktörer. Det är bra att man åker runt och bildar sig en uppfattning, tar in pris från olika firmor. Sedan har man rätt mycket intryck och underlag att ta in och smälta innan man bestämmer sig för vilka man vill gå vidare med.

Vi fick en bra känsla hos Norrläge och beslutet att välja dem kändes ganska enkelt.

Vilka är era bästa tips till andra som går i husköpartankar och drömmer om ett nytt hus – något ni vill dela med er?

Allt kostar mer än man tror, särskilt om man gör en massa tillval utöver standardlösningar. Kolla gärna upp vad saker och ting kostar innan ni bestämmer er. Var också beredd på att lägga ner massor av tid, mycket mer än man tror. 

Stressa inte fram era beslut. Man ska bo i huset länge och behöver fundera över tid på vilka behov som kan uppstå. Vi hade ett grundkoncept klart och det var samma med planlösningen, sedan funderade vi några vändor, ritade om och sedan fattade vi beslut.

Vad är status på bygget nu? 

Huset är stomrest och vädersäkrat och taket ska läggas. I och med vi har köpt en nyckelfärdig leverans av Norrläge så flyter allt på enligt en satt tidplan och allt sköter sig självt. Vi känner oss trygga och behöver inte ha så mycket koll på vad som händer på bygget.

Går bygget som planerat och följs tidplanen?

Ja, allt flyter på enligt tidplan.

Har ni stött på några hinder och i så fall, hur har det löst sig?

Nej, hittills har vi inte stött på några hinder.

Har det tillkommit några överraskande kostnader som inte räknats in i offert?

Vi har gjort några andra tillval av exempelvis kakel, klinker, spotlights, m.m. Det har medfört tillkommande kostnader som vi visste om, däremot hade vi inte riktigt full koll själva på tillvalens priser. 

Är det något som förvånat er under husresans gång? 

Ja, att det gick så fort med själva husresningen. Från att bara ha sett huset presenterat i VR, (Virtual Reality) och sedan bara efter några dagar så står ett helt hus där på tomten. Det kändes helt otroligt – att det gick så fort.

Är ni nöjda? Har ni velat ändra på något under resan och har ni i så fall fått gehör? 

Ja, vi är verkligen jättenöjda.

Vad har varit det bästa i er resa med Norrläge hittills?

Det är enkelheten och att det aldrig är något problem med något. Prion har lagts på rätt ställe i rätt tid. Allt har rullat på så fint och det känns skönt.

Vad är nästa steg i er husresa?

Det blir att se taket läggas och sedan att få bort alla byggställningar. Sedan är det dags för det roliga markjobbet, enligt Petter som är grävmaskinist, det roligaste jobbet kvar – att sätta sista finishen, lägga matjord runt huset och få sätta plattor. Elina vill gärna ha en pool senare, men innan dess ska plånboken få vila en stund, hälsar paret .

När flyttar ni in?

Det blir efter slutbesiktningen som sker den 4 mars 2021.

I del två får är huset på plats, familjen har blivit fler och byggledaren presenteras 🙂
I första delen får vi träffa familjen och höra lite om deras drömmar och byggplaner.

Meny

Ladda hem vår tidning!

Ta del av vår fullspäckade hustidning, fylld med tips & råd. Här hittar du även mer information om vår husresa och hur processen går till. 

Ladda hem vår bok om husresan!