fbpx

Husresor

Malin och Martin har länge burit på drömmen att rita och designa sitt eget hus

Att ta sig tid och verkligen fundera och visualisera hur man vill ha det är parets bästa tips till andra som går i husköpartankar. Här är deras husresa med Norrläge.

Vilka är ni? 
Malin Sundberg 29 år, produktutvecklare på Ozoneair och Martin Nilsson 33 år, officer vid I19 Norrbottens Regemente.

Vad tycker ni spelar störst roll när man står inför ett nyhusköp och ska välja husfabrikör?
Vad har störst betydelse för er? 
Förtroende och dialog. Förtroende för hustillverkaren samt produkten de levererar.

Att kunna gå från inspiration och en vision av det man tror blir bra, i samråd med tillverkaren och få ihop helheten till ett färdigt hus, exakt så som vi vill ha det spelar störst roll.

Sen tycker vi också att det är av stor betydelse att kunna välja en lokal husleverantör.

Hur såg vägen mot ert drömhus ut – hur gick era tankar & drömmar?
Vi har båda alltid haft drömmen om att få vara med och designa sitt eget hus men tänkte väl länge att det skulle vara både dyrt och omständigt. Men efter många års letande efter ett färdigt hus utan framgång dök dessa tomter i Sävast upp och då slog vi till. Sedan dess har vi nog undersökt samtliga färdiga kataloghus med det var alltid något rum som låg fel eller köket för litet och då föll valet på att rita själva och då tillsammans med Norrläge.

Hur kom det sig att ni valde Norrläge?
Möjligheten till att vara med och skapa vårt eget hem i samråd med Norrläge. Vi har bollat idéer fram och tillbaka gällande ritningar och placeringar och har till slut landat i ett både snyggt och kostnadsmässigt fördelaktigt hus. 

Vilka är era bästa tips till andra som går i husköpartankar och drömmer om ett nytt hus – något ni vill dela med er?
Ta er tid till att verkligen fundera på vad ni vill ha. Möblera upp huset, det finns mänger av olika hjälpmedel och programvaror för att kunna visualisera hur det kommer att se ut när det är klart. För oss har det även underlättat i valen av till exempelvis köksinredningen att göra en grundlig research innan man träffar köksleverantören, vilket gör att man har både en budget och en egen klar bild vad man vill ha. Det sparar mycket tid och det blir mindre svåra beslut. 

Vad är status på bygget nu? 
Stommen är precis rest och de ska börja med att spika panelen. Vi har en speciell ytbehandling på fasaden vilket gör att den spikas på plats. 

Går bygget som planerat och följs tidplanen?
 Ja

Har ni stött på några hinder och i så fall, hur har det löst sig?
Nej, ingenting hittills.

Har det tillkommit några överraskande kostnader som inte räknats in i offert?
Ja, markkostnaden kommer bli dyrare än planerat då vi bygger ett suterränghus där det är svårt att beräkna hur mycket massa som behövs för att få till rätt sluttningar o.s.v. 

Är det något som förvånat er under resans gång? 
Ja, på ett positivt sätt hur smidigt det har varit att göra de olika valen. Inför bygget så har man hört av andra att just dessa val kan kännas överväldigande och stressiga. Men för oss har det hela tiden funnits en tydlig tidplan att förhålla sig till så man tar ett beslut i taget och i rätt ordning. 

Är ni nöjda? Har ni velat ändra på något under resan och har ni i så fall fått gehör? 
Ja, endast små justeringar och det har inte varit några problem.

Vad har varit det bästa i er resa med Norrläge hittills?
När vi fick se huset i VR hos arkitektbyrån i Luleå, det var otroligt häftigt. Det kan vara svårt att visualisera sig allt genom att bara titta på en ritning och det gav oss mycket att få gå omkring och känna rymden i de olika rummen. 

Vad är nästa steg i er husresa?
Nästa steg för oss blir att välja färger och tapeter.

När blir det inflytt?
Vi flyttar in i slutet av november. Slutbesiktning sker den 18 november.

Meny

Ladda hem vår tidning!

Ta del av vår fullspäckade hustidning, fylld med tips & råd. Här hittar du även mer information om vår husresa och hur processen går till. 

Ladda hem vår bok om husresan!