Vad ser ni för trender i år?
– Trenderna för trädgård rör sig inte lika snabbt som inom inredning och mode, men visst sker förändringar även i trädgårdsvärlden. Det som sker i samhället, såväl lokalt och globalt påverkar inriktningen.
En stark trend är en miljömedvetenhet. Man vill välkomna naturen i sin trädgård och skapa en trivsam miljö för ängsväxter, fjärilar och bin. En frisk och sund trädgårdsmiljö blir allt viktigare och trädgårdsintresset blir mer som en livsstil. Ett tips om man inte vill att hela naturen ska flytta in kan man göra om en liten del av gräsmattan till en äng där man kan så vanliga ängsblommor. Alternativt kan man så ängsblommorna i en kruka och ställa på sin altan eller balkong.
En annan trend är att odla ätbart i sin trädgård. Det odlas både i krukor, på balkongen och i trädgården. Många vill ha tips och råd runt att skapa potatisland eller anlägga odlingsbäddar. Även att plantera fruktträd och bärbuskar är otroligt populärt just nu. För att få god skörd är det viktigt att läsa på om vad växten behöver för att må bra.
Färgstarka blommor är också en trend i år. Man vill ha många blommande perenner i starka färger, såsom solhatt, dahlia, lilja och ranunkel. Även snittblomsodling hemma i trädgården har blivit trendigt. Det känns väldigt lyxigt att kunna plocka färgsprakande buketter hemma!
Vad bör man tänka på när det kommer till växthus?
– Det finns mycket att ta ställning till när du ska bygga växthus.
- Ska du använda växthuset som uterum, till odling eller både och? Utifrån det planerar du storlek, läge och eventuell bevattning.
- Vilken storlek behöver du? Minst tio kvadratmeter krävs för att klimatet ska bli bra. Bygg hellre för stort än för litet. Bygglov kan behövas. Läs på!
- Vilket material ska du ha? Trä är vackert men kräver underhåll, aluminium är underhållsfritt och behöver bara tvättas. Glas är vackrast, men kanalplast isolerar bättre.
- Var ska växthuset stå? Skugga kan vara skönt i ett uterum men en solig plats är bättre för odling. Det är dock inte alltid säkert att ett söderläge är en bra placering för ditt växthus eftersom det kan bli för varmt. Västläge med sol halva dagen kan vara bättre än ett söderläge under hela dagen.
- Välj gärna automatiska fönsteröppnare. Få växter vill ha mer än 30 grader varmt och luften kan behöva bytas ut även om det inte är varmt. Automatiska fönsteröppnare finns ofta som tillval.
- Närhet till vattentunna eller kran är också bra, om du inte har bevattningssystem.
Tips på buskar, träd och plantor som håller sig fina större del av sommaren?
– Blomningen är en stor del av en växts prydnadsvärde. Det finns buskar som blommar stor del av sommaren, som ex tok, potentilla fruticosa, som blommar med vita, gula eller rosa blommor. Den kallas också för trädgårdstok. En annan buske som blommar länge är rosenspirea, spirea froebelii, som blommar med purpurrosa blommor i juli-september.
Buskar och träd har även andra prydnadsvärden än blomningen. Rysk kornell, cornus alba, ’Elegantissima’ odlas för sitt vitbrokiga bladverk som lyser upp i trädgården. Näverhägg, prunus maackii, är ett träd med vacker honungsgul bark vilket ger prydnadsvärde året runt. Korallkornell cornus alba ´Sibirica´ har klarröda stammar som ger färgkontrast till sommarens gröna färger och till den vita snön på vintern. Eller varför inte välja någon fin barrväxt, som har prydnadsvärde året runt?
Finns det träd, buskar eller häckar som växer snabbare än andra? (För dom som inte orkar vänta flera år på att trädgården ska växa upp)
– Många är intresserade av snabbväxande träd och buskar för att snabbt kunna få lite lä, skydd och grönska. Det man ska tänka på är att om en buske är starkt växande finns det risk att den även sprider sig kraftigt, ofta genom att skjuta rotskott. Snabbväxande träd brukar bli stora och det går sällan att hålla ner storleken genom beskärning. Man kan förstås plantera ett snabbväxande träd som sol- och insynsskydd och som skydd till långsamväxande, ömtåligare växter, medan dessa växer upp. Sedan tar man bort det snabbväxande trädet.
Mina förslag på snabbväxande buskar (som ändå håller sig på plats) är häggmispel, amelanchier, olika sorter. Dessa buskar bildar ordentliga insyns- och vindskydd på bara något år. Det är tåliga buskar som nöjer sig med de flesta trädgårdsjordar. De blommar vackert på våren och får ätliga bär på hösten.
Även hägg, prunus padus, och den rosablommande, rödbladiga blodhäggen ’Colorata’, är dekorativa och snabbväxande. Läs på eller fråga i handelsträdgården innan du gör ditt val.
Tips på lättskötta plantor?
– Daglilja, hemerocallis, är en klassiker i svenska trädgårdar. Bladverket kommer tidigt på våren och bildar täta, dekorativa ruggar som ger fina former hela säsongen. Dagliljor blommar under sommaren med olika blomperiod, beroende på sort. Det finns många olika sorter och man skulle enkelt kunna fylla trädgården med vackra dagliljor i olika färger.
Jättedaggkåpa, alchemilla mollis är en av de mest pålitliga perennerna och är otroligt användbar i alla typer av rabatter, som kantväxt och marktäckare. Den trivs i alla typer av jordar och lägen. Dess mjuka växtsätt, stora blågröna blad och limegula blomning är lätt att kombinera med andra perenner i olika färgskalor, men jättedaggkåpa kan också planteras ensam i stora sjok. Både blad och blommor är hållbara i buketter.
Är det något särskilt man bör tänka på när man planterar i norr- och söderläge?
– Välj alltid växt efter det läge du ska plantera i. Vill växten ha full sol, halvskugga eller helskugga för att trivas? Lerjord eller sandjord? Måste den stå vindskyddat eller tål den blåst? Läs på eller fråga i handelsträdgården, så att du planterar rätt växt på rätt plats.
Vad är det vanligaste missen man gör när man planterar gräs?
– Den vanligaste missen vid gräsplantering är att man vattnar för lite. Om man har möjlighet att välja så är hösten den bästa tiden att så och anlägga en gräsmatta. Jorden är varm och solen är inte lika stark. Luftfuktigheten är högre, nätterna fuktiga och det är mera dagg, så man slipper hålla på lika mycket med vattningen. Det funkar att så gräs på våren också, men man bör veta att det krävs mer vattning och att det tar längre tid för gräset att gro då temperaturen i jorden är lägre.
Behöver du hjälp med att planera och utforma din trädgård?
Kontakta Trädgårdsönskan AB.