Daniela och Kristofer bygger sitt drömhus på 210 kvm i området Bällsta som ligger i Vallentuna, norr om Stockholm. Paret, som själva ritat huset och gjutit grunden, har köpt huspaketet Norrläge Start, samt en matrerialleverans. Huset har byggts i sektioner i Norrläges husfabrik i Boden och sedan transporterats ner till tomten i Bällsta där själva stommen monterats upp. Tak och väggar är då klara på utsidan, men allt invändigt arbete återstår som de färdigställer på egen hand.
Kristofer är ursprungligen från Boden men flyttade ner till Uppsala efter gymnasiet där han pluggade till fastighetsmäklare, men bytte spår och landade i lantmätarstudier. Under utbildningstiden träffade han Daniela från Stockholm som också läste till lantmätare på KTH. Daniela, som bott hela sitt liv i Stockholm, är född och uppvuxen i Huddinge. Paret slog ner sina bopålar i Stockholm och arbetspendlade till Uppsala där båda arbetade, men Kristofer trivdes inte i Stockholm och paret började därefter leta en plats mittemellan Stockholm och Uppsala. Valet föll på Vallentuna och området Bällsta – en plats där många bygger nytt – som Kristofer säger:
– Vallentuna känns väldigt likt Boden, förutom geografin då. En modern småkommun. Det känns bra att bygga hus här. Vi tittade mycket på tomter i Sollentuna, men prisläget är därefter. Sedan är det väldigt ofta som säljaren av tomter binder upp köpet tillsammans med en husleverantör. Det var för oss en nackdel, då vi ville vara fria i det valet.
Paret har ett lantställe i Järlåsa, som ligger mellan Sala och Uppsala, där de just nu bor under tiden de bygger klart huset invändigt. Järlåsa var för övrigt känt för att man tidigare tillverkade drycken Pucko här . Nu är fabriken nedlagd sedan lång tid tillbaka.
Vad tycker ni har störst betydelse när man vill köpa hus och ska välja husfabrikör?
– För oss var det viktigt att vara fria i alla val, men vi skulle säga priset i kombination med tryggheten och anpassningsmöjligheterna. Vi var ett av de första husen de signade upp, allt har gått superbra och vi har känt oss väldigt trygga i hela den affären. Det är transparent och bra, som det ska vara.
– Vi har bra koll och mycket kunskap i bagaget jämfört med den genomsnittliga köparen, därför har vi kunnat välja lite friare.
Det kändes genuint med Norrläge. Vi har fått hjälp med allt vi behövt. Att vi valde en lokal leverantör som vi kände till sedan tidigare var en trygghet för oss.
Under resans gång har vi också kunnat lägga till grejer. Vi har lagt till ett entrétak som inte var med från början. De satte upp detta på en timme, det tror vi inte att andra företag hade gjort det. Sedan valde vi en speciell fasad, som kanske inte är enklast att bygga.
Hur gick era tankar & husdrömmar? Hur såg vägen ut?
–Det hela började för två, tre år sedan. Vi har varit ”till-och-från-kollare”, Vi gick på många husvisningar och hamnade i husvisningsloopen. Det var jättedyrt och vi tyckte att man fick väldigt lite för pengarna. Så här känner vi – när man köper ett gammalt hus är det alltid något som är fel eller något man vill ändra på. Sedan gillar vi inte själva budgivningsprocessen och hetsen i den.
När vi hittade tomten så skedde allt helt spontant och utan spekulanter tack vare att marknaden då var skakig. Dessutom var tajmingen helt rätt eftersom vi precis hade sålt lägenheten och visste precis vilka marginaler vi hade att spela med. Summan som vi har byggt vårt hus för motsvarar vad man här i trakterna betalar för ett 70-talshus.
Hur kom det sig att ni valde Norrläge?
Vi började tidigt att spana in olika husleverantörer och ställde dem mot varandra, men det var så enkelt att diskutera med Gabriel på Norrläge. Det kändes tydligt och smidigt och vi fick en offert som passade både oss och dem. Sedan känns det bra i hjärtat att gynna sin närbygd.
Vilka är era bästa tips till andra som går i hustankar – något ni vill dela med er?
I planeringsstadiet var vi väldigt fokuserade på utsidan av huset. När man sitter och drömmer på Instagram och Pinterest har man oftast en ganska klar bild om hur man vill inreda sitt hem. Det hade inte vi och det skaver en aning. Det är något vi borde ha haft i åtanke och skissat upp bättre. Det har resulterat i att vi fått lite halvkonstiga ytor i vardagsrum och kök.
Vi borde ha tänkt till på hur vi skulle möblera huset. Vi ”glömde” bort matplatsen när vi planerade köket. Vi har som sagt gjort ALLT själva – energin och orken räcker inte alltid till när man exempelvis sitter och planerar golvvärmen i huset.
– Avsätt 250.000 kr till att färdigställa tomten om man vill ha murar, träd, häckar och belysning, m.m. Oftast kanske man avsätter endast 50.000 kr, men det räcker knappt till en gräsmatta.
Många vet knappt hur ett hus är konstruerat. Läs på massor! – Lär dig om byggprocessen, lagfarter, lån, m.m. Ju mer insatt man är i processen och har läst på, desto enklare blir det att bygga.
Gör en ordentlig budget innan och börja i rätt ände – ring till banken först.
Vad är status på bygget nu?
Huset är fortfarande en byggarbetsplats, men vi är klara med ytskikten i alla rum. Köket är på plats. Bottenvåningen är klar. Innertrappan görs i veckan och vi har kvar att kakla i toaletten, men i det stora hela börjar det vara klart. Vi skulle säga att vi har någon månad kvar.
Går bygget som planerat och följs tidplanen?
Det går enligt plan och vi nöter på. Vi bygger ju själva och har vårt boende i fritidshuset. Det får helt enkelt ta den tid det tar. Vi tar en dag ledigt när vi känner att vi behöver. Från början hade tänkt flytta in till jul, men man har många tidsplaner. Vi jobbar mycket med huset – vi har valt komplicerade ytskikt som har bidragit till att vi fått omarbeta tidplanen. Allt är självförvållat. Vi har nog lagt ned 1200 – 1300 timmar med de ytskikt vi valt. Och just nu har vi väldigt låg social aktivitet, dessutom kan vi arbeta hemifrån båda två som gör att vi kan kombinera allt på ett helt annat sätt – så för oss är Coronan det bästa som hänt, annars hade huset varit åratal bort.
Om man har tänkt att göra mycket av jobbet själv så är det guld värt med en flexibel och bra arbetsgivare. Vi har kunnat jobba och vara lediga vilka dagar vi vill. Och bygger man själv måste man ju först och främst tycka att det är roligt att snickra.
Har ni stött på några hinder och i så fall, hur har det löst sig?
Taket på övervåningen saknade en plåtlist där fukt hade kunnat tränga in enligt besiktningsmannen. Det som hände var en felleverans av plåttaket som missades och monterades upp, men det ordnade upp sig. Sedan har en viss justering gjorts på Vi beställde också eldragning i fabrik, där blev det några timmar extra på det som blivit fel i fabrik. Men allt fick en bra lösning. Vi har inte haft några extrema hinder eller katastrofer. Allt har gått att lösa och vi har fått ett bra bemötande.
Har det tillkommit några överraskande kostnader som inte räknats in i offert?
Nej, inte rörande Norrläges offert. Däremot det arbete som vi själva gjort har vi fått komplettera och det har blivit lite dyrare än vad vi räknat med från början. Vi fick t.ex. höja upp hela plattan med flytspackel, och det fördyrade
Att spränga bort berg blev dyrare och jobbigare än vad vi trodde från början och maskinerna vi hyrde gick sönder hela tiden. Däremot blev markarbetet billigare. Vi har klarat oss så pass bra p.g.a. för att vi varit så pålästa, man kan ändå inte känna till allt och vissa saker kan man inte styra.
Har något förvånat er under resans gång?
Vi blev förvånade att väggar och trapp tar nästan upp 40 kvm av hela byggytan. Sedan att det gick så snabbt att montera upp huset. Det tog endast åtta dagar så stod huset där.
Är ni nöjda? Har ni velat ändra på något och har ni i så fall fått gehör?
Ja, vi känner oss supernöjda! Vi var ganska medvetna om hur det är att bygga hus och hur jobbigt det är.
Vad har varit det bästa i er resa med Norrläge hittills?
Helheten. Det har varit smidigt och enkelt att ha med dem att göra, precis som vi förväntade oss. Vi fick leveransen i tid och allt gick att anpassa efter våra önskemål.
En av fördelarna med norrländska husbyggare är att de gör tjockare väggar än husbyggare i södern. Det gör att driftskostnaderna blir lägre och man får ett tystare och mer välisolerat hus. En annan otroligt schysst grej var att vi kom överens med Norrläge att lämna kvar ställningarna under tiden vi målade huset. Där sparade vi in cirka 100.000 kr.
Vad är nästa steg i er husresa?
Till våren hoppas vi kunna börja göra en mur mot grannarna och sedan en altan. Vi har en väldigt kuperad tomt som sluttar ner mot grannarna, därför måste vi först mura upp mot dem för att sedan kunna bygga altan.
När planerar ni att flytta in?
Haha, ja, kanske i maj / juni. Ett tips till er som bygger själva – fundera ut ett bra svar på frågan ”När är ni färdiga?”.
Följ Daniela och Kristofers fortsatta husresa på deras Instagram @Ballstabygget.