På en hörntomt i området Dalbo, 6 km från Luleå centrum valde Elin och André att bygga sitt skräddarsydda, helt unika hus. Ett hus där inget är standard eller lämnat åt slumpen.
Huset på 213 kvm, är ett modernt tvåplanshus i funkisstil med väldigt många vinklar och vrår. Boytan är på 183 kvm, med en full takhöjd på 5 meter i vardagsrummet med en invändig balkong. Fasaden har både liggande och stående panel, laserad med grå järnvitriol med stora glaspartier i svart karm. Huset är helt unikt i sitt slag och vad Elin och André vet så finns inget annat som liknar deras hus i Norrbotten.
– Vi har valt bort nästan allt som är standard, förutom då lister och innertak, annars har vi gjort om precis allt, säger Elin.
De funderade initialt om de själva skulle lägga ner eget arbete i huset under kvällar och helger, men eftersom de båda arbetar heltid kom de fram till att bästa alternativet var att köpa en färdig husleverans där allt var inkluderat, därför valde de huspaketet Norrläge Total.I väntan på huset bor Elin och André just nu i en bostadsrätt i Luleå. När tanken på hus började gro på allvar för cirka 2 år sedan var det helt solklart för André att bygga nytt, medan Elin var mer inne på tanken om ett äldre hus, gärna rött med vita knutar. Hon såg framför sig att det skulle ta alldeles för lång tid att bygga nytt.
Så startade husresan för Elin och André
Husresan startade ganska slumpartat för Elin och André som då stod i kommunal tomtkö sedan 2016. De fick nys om tomtsläppet på Dalbo i Luleå och skickade in en intresseanmälan på ett antal tomter i området. De hade inga höga förväntningar på tilldelning eftersom de låg ganska långt bak i tomtkön, men överraskande nog så fick de ett erbjudande som till deras stora glädje var en hörntomt.
Paret åkte dit, bildade sig en uppfattning av området, allt från hur solen gick till vilka anslutningar som fanns och tackade ja ganska omgående. De fick tillträde till tomten i september 2020 och under den tiden började resan att hitta en husleverantör och vilken typ av hus de ville ha. Sedan har allt gått på räls, som Elin säger och förtydligar: ”Jag ångrar inte en sekund att vi valde att bygga nytt”
Elin och André känner sig lyckligt lottade att ha hittat en kommunal tomt, endast 6 km från Luleå centrum: – Det är inte varje år som det blir ett nytt bostadsområde så nära stan, strandnära med bra bussförbindelser. Jämför man priserna mellan en kommunal tomt som kostar 400 tkr med en privat tomt, som ofta ligger runt miljonen och dessutom många gånger ligger ännu längre bort från stan, kanske saknar kommunalt vatten och avlopp, då sparar man in en hel del pengar. Pengar vi hellre vill lägga på huset, säger André.
Många av kataloghusen låg över budget
De sökte inspiration på nätet, Pinterest och Instagram, beställde hem huskataloger från en rad olika husleverantörer, men det visade sig att många av kataloghusen de gillade låg över budget. De fastnade för två husmodeller från två olika husleverantörer och med inspiration från dessa har ad arkitektbyrå ritat ett förslag som blev parets egna, unika husmodell.
– Vi var ganska tidigt inne på att vi skulle bygga med en norrländsk husleverantör. Det var viktigt för oss, så vi tog in offerter från en rad olika husleverantörer här uppe och bollade lite olika möjligheter, tog reda på vilka underentreprenörerna var, hur upplägg och tidsramarna såg ut. Sedan stod det klart att vi ville bygga med Norrläge, menar Elin och André.
Vad spelar störst roll när man ska välja husfabrikör?
– Att det känns rätt och att man känner förtroende. För oss var det också viktigt att vårt hus byggs av trä som kommer från norrländska skogar. Det känns hållbart.
När Elin och André väl påbörjat resan att leta husleverantör i april förra året var precis när pandemin blossade upp. Då visste de inte vad som skulle hända, hur länge det skulle hålla i sig. Skulle pandemin komma att påverka inköpskanaler för byggbolagen, eller skulle det bli brist på vissa produkter och kunde husföretagen då hålla uppe produktionstakten? En osäker tid. Just med tanke på dessa frågor var de till en början först inne på att skriva kontrakt med någon av de större husleverantörerna på marknaden, men valde sedan en nystartad husleverantör från Boden, tvärtom vad paret tänkte från början:
– Vi fick en bra bild av Norrläge, de var genuint intresserade av oss och vad vi ville göra. Sedan har de en gedigen erfarenhet av husbyggande sedan tidigare. Elins bror är i branschen som snickare och markanläggare, så det kändes extra familjärt när han gick in som underentreprenör till Norrläge, säger André.
”Att gå runt i sitt obyggda hus med VR-glasögon, en häftig upplevelse”
En bidragande faktor till att paret valde Norrläge var möjligheten till VR- upplevelsemöte av huset. Att kunna gå in i sitt hus och uppleva rumskänslan och kunna göra tidiga förändringar redan på skisstadiet var en omtumlande upplevelse:
– Ja, det var sjukt häftigt, ett väldigt plus i kanten att man har den förmånen när man bygger med Norrläge, säger Elin och André inflikar:
– Det var helt fantastiskt att ta på sig de där VR-glasögonen och gå in i huset och uppleva rumskänslan. Två förändringar som vi gjorde under VR-mötet var att justera fönstrets höjd inne i bastun. Vi hade också en idé om att ha fasaden med stående panel i mitten och liggande panel på sidorna. Vi testade idén i programmet och kunde direkt se resultatet som vi valde där och då, påpekar André.
Vilken status är det på bygget just nu?
– Allt utvändigt arbete är klart. På insidan är övervåningen klar, de har skivbeklätt alla väggar och jobbar just nu med innertaket. Målning blir nästa steg i husresan, säger André.
Har ni stött på några hinder och hur har det löst sig i så fall?
– Ja, vi hade valt svarta fönsterkarmar, men fönstren som levererades till huset var med vit karm på insidan. Det blev tydligen fel någonstans i leverantörsledet, men allt gick att ställa till rätta, nya fönster beställdes och allt har löst sig på bästa sätt. De svarta fönstren är på plats nästa vecka och enligt Norrläge kommer detta inte att påverka tidplanen, säger André och fortsätter; annars har det gått som det ska, väldigt smidigt.
– Någonting som Norrläge verkligen är bra på är att de lyssnar på sina kunder och är väldigt måna om att man som kund ska få det man har valt och därefter hitta bästa lösningen dit, bra gjort av dem tycker vi, säger Elin.
Håll koll på omkostnader, lägg in en buffert och skaffa en bra budgetmall som hjälper en att hålla koll på pengaflödena
Innan de började titta på hus fick de höra att en nyckelfärdig husleverans kostar i runda slängar tre miljoner kronor för den typ av hus de ville bygga.
Vad de är inte visste då var att i den summan är inte kostnader som exempelvis anslutningsavgifter, fyllnadsmassor och tillval inräknade. I slutändan landar det hela på ungefär en miljon extra inklusive tomtpriset med allt som tillkommer utöver huset.
– Jag gillar att koll på saker och ting, därför har vi ett Excel-ark där vi för in alla transaktioner och har därigenom stenkoll på alla tillval, så att det inte blir en tråkig överraskning. Skulle något bli billigare kan vi använda det till annat, säger André.
Något som förvånat er under husresans gång?
– Ja, alltså när vi såg plattan först, den såg så liten ut och vi undrade om vi bygger för litet hus? Sedan när husblocken kom och huset restes kände vi – men gud, vilket stort hus! Det är en mäktig känsla. Men första tanken vi hade var – oj det här blir alldeles för litet, vi kan ju inte ångra oss nu, men när alla innerväggar kom på plats, då kändes det genast ännu större, försäkrar Elin och André.
Största wow-känslan var när huset restes med en takhöjd på 8 meter upp till nock
– När huset restes åkte vi dit flera gånger per dag. Det kändes som att vinna på triss varje gång, säger André.
Under byggets gång har vi uppmuntrat snickarna till dialog. Det har möjliggjort en rad smarta ändringar, t.ex. kommer de att göra platsbyggd förvaring under trappan. Väggar har tagits bort på övervåningen för att en luftigare känsla och likadant inne på toaletten. Hela husets el kommer att styras via ett system som kan hanteras via mobilen.
– Det känns otroligt bra att kunna bolla tankar under resans gång med alla underleverantörer, allt vad gäller elektriker, snickare, trapptillverkare, m.fl. att vi kunnat göra små justeringar under resans gång, säger Elin.
En annan smart lösning när det gäller ventilationen som de fick tips om redan när plattan gjöts var att förbereda ett spirorör från köksfläkten ut i plattan. Utblåset från köksfläkten som sitter i själva spishällen leds då direkt utomhus.
Känner ni er nöjda?
– Ja, det gör vi. Det är ju faktiskt över förväntan bra, enkelt om man får säga så. Vi tycker att det har gått väldigt smidigt och bra. Det svåra har varit att vi velat ändra på allt som varit standard, menar Elin och fortsätter: – Vi har lagt ner massor med tid på att åka runt till olika underleverantörer för att titta på olika tillval, men det har varit värt den tiden, nu har vi fått det exakt som vi vill ha det.
– Vi skulle absolut rekommendera Norrläge till andra, men även deras underentreprenörer som vi mött under husresans gång som man träffar på bygget.
Det kändes helt rätt med Norrläge, de är lättillgängliga. Vi förstår att de har mycket att göra, det är många som ska bygga som har många frågor så vi kan tänka oss att det rasslar mycket i deras mejlkorg, men man får ändå alltid svar på sina frågor, säger André.
När flyttar ni in?
Huset slutbesiktigas den 1 juli, så vi hoppas att flytta in direkt efter det.
Var har ni hittat inspiration?
– Det är mest Pinterest men mycket Instagram också, särskilt när det gäller grannarna, vi följer varandra på Instagram. Inspiration har vi också hittat genom att följa olika hashtags t.ex. olika kulörer på järn- och tjärvitriol och moderna hus.
Följ gärna deras fortsatta husresa på instagramkontot: @villa.ekbraken